Corona Privacy Wat mag? Wat niet?

Wil je precies weten hoe het nu zit en wat je als organisatie wel of niet mag doen als je toegangscontroles wilt houden of een coronasneltest voor je werknemers, bezoekers of klanten wil regelen voor ze je pand mogen betreden?

AVG van toepassing?

De AVG geldt niet als de uitslag van een afgenomen sneltest alleen wordt afgelezen wordt en niet verder in een lijst verwerkt.

Verwerken gegevens

De uitslag van een sneltest is een gezondheidsgegeven als deze testuitslag te herleiden is tot een specifiek persoon. 

Toestemming

Toestemming nodig?

Gezondheidsgegevens mag je niet verwerken, tenzij je toestemming hebt.  En aan nog een aantal regels voldoet

Hoe het zit met die privacy

Lees hieronder verder hoe de regels in elkaar steken en bepaal op welke manier jij wel of geen toegangscontrole kunt uitoefenen.

Hello risk beeldmerk

AVG van toepassing?

U wilt als organisatie wellicht toegangscontroles uitvoeren. Hierbij kunt u gebruik maken van coronasneltesten, maar als u wilt bepalen of uw werknemers, bezoekers of klanten uw pand wel of niet binnen mogen komen, wat zijn dan de privacy regels?

Neem je de testuitslagen op in een bestand, wordt de sneltest geautomatiseerd uitgevoerd en/of heeft de verwerking van de testuitslag een geautomatiseerd gevolg? Dan is de AVG van toepassing en zul je je aan de regels van de AVG moeten houden. Benieuwd wat dat betekent? Lees verder bij Gezondheidsgegevens verwerken.

Verwerken gegevens

De uitslag van een sneltest is een gezondheidsgegeven als deze testuitslag te herleiden is tot een specifiek persoon. 

Ook kan er sprake zijn van genetisch materiaal dat herleidbaar is tot een specifiek persoon. Denk hierbij aan het gebruikte wattenstaafje voor de neus en/of keel swab.

Gezondheidsgegevens en genetische gegevens zijn bijzondere persoonsgegevens. Het is meestal verboden om bijzondere persoonsgegevens te verwerken, tenzij er een uitzondering in de wet (AVG – of een andere wet) is opgenomen.

Toestemming nodig?

Een van de uitzonderingen die hiervoor genoemd worden is toestemming. Dit houdt in dat je dus een sneltest mag laten afnemen als iemand daarvoor uitdrukkelijk toestemming geeft.

  • Toestemming vrijwillig

    Toestemming is alleen geldig is dit vanuit iemands vrije wil wordt gegeven. Dat is dus lang niet in iedere situatie het geval. In een arbeidsrelatie kan dat vaak niet, want daar is sprake van een hiërarchische relatie tussen de werkgever en werknemer. Er is meestal geen sprake van een hiërarchische relatie bij bijvoorbeeld een recreatief bezoek aan een restaurant, theater of evenement.

 

Wil je meer weten over corona(snel)testen en de overige eisen die hiervoor gelden, kijk dan op de website van de Rijksoverheid